Kdo so naši kandidati?

Lista kolesarjev in pešcev na lokalnih volitvah 2018 nastopa s kandidati v Ljubljani in Mariboru.

V Ljubljani bomo nastopili z 2 kandidatkama in 2 kandidatoma za mestni svet. V Mariboru pa nastopamo z 9 kandidatkami in 9 kandidati za mestni svet. Kandidat za župana Maribora je Josip Rotar.

Kandidatke in kandidati za mestni svet v Mariboru:

Josip Rotar, 37, univ. dipl. inž. prometa, višji svetovalec na Agenciji za železniški promet, predsednik Mariborske kolesarske mreže

Josip se že vrsto let javno angažira kot zagovornik pravic kolesarjev in strokovnjak na področju trajnostne mobilnosti. Od leta 2009 je predsednik Mariborske kolesarske mreže, kjer vodi projekte razvoja, promocije in osveščanja za kolesarje v prometu. Sodeloval je z več kot 20 občinami v Sloveniji, prav tako pa je vodil nekaj uspešnih mednarodnih projektov. Od leta 2015 je zaposlen v Agenciji za železniški promet kot višji svetovalec, kjer se ukvarja s področjem sistema varnega upravljanja v poslovnih procesih ter operativnih dejavnostih prevozniških podjetjih in upravljavca javne železniške infrastrukture v Republiki Sloveniji. Je prejemnik nagrade za izjemne prispevke k trajnostnem razvoju družbe.

 

Tjaša Gojkovič, univ. dipl. pravnik, samostojna odvetnica

“Kariero v ugledni ljubljanski odvetniški pisarni sem kmalu zamenjala s samostojnim odvetništvom v rodnem Mariboru. Verjamem, da prava pot ni vedno najlažja in da vsi zmoremo več, če si upamo. Enako velja za naše mesto, ki se mora prebuditi, opogumiti in pripraviti na nove zmage. Pa ne samo tiste nogometne. Želim si, da Maribor uresniči svoje potenciale in začne zmagovati tudi v gospodarstvu, kulturi, turizmu, predvsem pa naj zmaga v kategoriji urejenega in prijaznega bivalnega okolja. Da se razvije v sodobno srednjeevropsko mesto, ki bo ohranilo naš štajerski značaj, na katerega smo vsi ponosni. To je mesto, v katerem bomo lahko ostali in se vanj vračali. Brez bojazni, ali bomo jutri še imeli službo. Za takšen Maribor kandidiram na Listi kolesarjev in pešcev.”

 

Željko Milovanović, 34, univ. dipl. politolog, vodja mladinskih programov na MKC Maribor, mednarodni projektni koordinator, razvojni producent v kulturi

Vodja mladinskih programov, razvoji producent v kulturi, poznavalec evropskih, nacionalnih, lokalnih mladinskih in kulturnih politik, koordinator in sodelavec na evropskih projektih, delovno razpet med MKC Maribor v KC Pekarna, na Koroški cesti ter projektnimi delovnimi okolji po Evropi.
“Verjamem v napredne načine razvijanja mesta skupaj s prebivalci, verjamem v ustvarjalno moč novih generacij meščank in meščanov, verjamem, da se mesta ne sme oblikovati samo zase ampak predvsem za tiste, ki ga bodo začeli uporabljati čez 10, 20 let, verjamem, da lahko pametno mesto poskrbi za srečo svojih prebivalcev.
Mestna občina Maribor bo podpirala in udejanjala napredne urbane ideje, če bomo poskrbeli, da jih bodo mestni odločevalci imeli vsakodnevno na mizi. Zato sem se odločil za kandidaturo na volitvah.”

 

doc.dr. Kaja Pogačar, univ. dipl.inž. arhitekture, arhitektka in visokošolska učiteljica na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Maribor

Kaja že vrsto let let deluje na širokem področju načrtovanja in urejanja prostora, od kreativnega do raziskovalnega dela. Od leta 2000 je zaposlena na Oddelku za arhitekturo, Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo, Univerze v Mariboru, kjer poučuje in raziskuje sodobne urbane prakse kot sta taktični urbanizem in participacija javnosti pri urejanju prostora. Aktivna je pri vključevanju v skupnostne projekte za oživljanje mestnega jedra Maribora (npr. prenove in oživljanja dvorišč, oživljanje prostora Koroške ceste…). Od 90 let deluje tudi v mednarodnem prostoru, začenši s študijem v Gradcu, do sodelovanja v mednarodnih projektih in mrežah kot sta Actors of Urban Change, CityToolBox in drugi.

 

Marko Simerl, 64, dipl. Inž. teh. prometa, upokojenec

“Sem rojen Mariborčan in v življenju vsa leta opazujem svoje mesto, kjer ni napredka. Sedaj je prišel čas, da uresničim svojo željo (in mislim, da tudi za vas) – vrnite ceste kolesarjem in dajte pločnike samo pešcem.
Pred upokojitvijo sem delal kot turistični delavec, kot delavec Slovenskih železnic, na koncu pa kot Višji svetovalec področja I za dodeljevanje vlakovnih poti in za vozni red omrežja v Agenciji za železniški promet Republike Slovenije. Še zmeraj sem Planinski vodnik PZS in Gorski stražar, tako da ogromno časa preživim v čisti naravi in takšno si želim tudi v svojem mestu, da ga lahko čistega zapustimo tudi svojim zanamcem.”

 

Manica Klenovšek Musil, univ. dipl. inž. arhitekture, ilustratorka in arhitektka

“Mogoče bi pričela z že obrabljeno frazo. Komu je mesto posvečeno: avtomobilom ali ljudem? Ali ne pogrešamo v sodobni družbi zlasti pristnega kontakta z ljudmi, da si vzamemo čas, da gremo na kavo ali poklepetamo? Koliko ljudi pozdravite, ko se peljete z avtomobilom in koliko, ko se peljete s kolesom? Ali greste celo peš? Verjetno bi marsikdo pritrdil paroli: ‘Vrnimo mesto pešcem!’ Ali kolesarjem. Dvignimo ponovno kvaliteto bivanja. V življenju so majhne stvari, ki nam polepšajo dan. Zatorej omrežimo Maribor in širšo okolico s kolesarskimi in peš stezami. Potmi, kjer te ne bo strah za tvoje otroke, vnuke, nečake,…
V Mariboru živim že celo življenje razen študija arhitekture v Ljubljani. Z Mariborom se čutim povezana tudi z otroškimi projekti, kjer so otroci razstavljali na zunanjem mestnem prostoru kot sodobna prostorska postavitev. Verjetno se spomnite glinenih hišk na Trgu Leona Štuklja, Mali arhitekti, trenutno pa si lahko ogledate na fasadi Lutkovnega gledališča Maribor 1630 ‘rusic’, ki so jih naredili otroci sedemnajstih mariborskih osnovnih šol. V zadnjih letih pišem in ilustriram za otroke, ravnokar bo izšla moja peta avtorska slikanica, ena izmed njih je letos izšla v Braziliji.”

 

Andrej Žižek, 46, univ. dipl. inž. arhitekture, arhitekt

Že vrsto let je aktiven na področju prenove mesta Maribor, kolesarjenja in trajnostne mobilnosti. Je so-avtor Trajnostne urbane strategije, s katero je mesto uspešno kandidiralo za 14 milijonov evrov sredstev namenjenih prenovi javnih površin in kolesarskim povezavam v vse mestne četrti. Je raziskovalni sodelavec DOBA Fakultete za področje upravljanja pametnih mest. V mandatu 2014-18 je sodeloval v Odboru za urejanje prostora, varstvo okolja in varstvo narave Mestnega sveta Mestne občine Maribor. Je član in soustanovitelj društev in nevladnih organizacij v mestu, ki so aktivne na področju družbenih inovacij, socialne ekonomije, digitalne fabrikacije in urejanja prostora. Kot član in sodelavec se v mestu zavzema za prenovo Maribora v sodobno in uspešno mesto po meri njegovih prebivalcev.


Tina Krajnc, 
dipl. ekonomistka, podjetnica, vodja trgovine Slovenska local made

“Sem mlada podjetnica, ki že šesto leto uspešno vodim lastno majhno podjetje. Prav tako imamo v centru mesta Maribor trgovino z izbranimi izdelki slovenskih oblikovalcev ‘Slovenska – local made’.
Kandidiram na Listi kolesarjev in pešcev, ker Maribor potrebuje svežo energijo in verjamem, da bomo prav mladi uspešno vodili naše ljubljeno mesto.”

 

Rene Puhar, 36, univ. dipl. ekonomist, producent pri projektu Maribor is the future in Društvu za razvoj filmske kulture, nogometni trener

“Sem Rene Puhar, producent, dejaven v skupnosti GT22 pri razvoju filmske kulture v mestu, pri boju za mestni kino. Nogometni trener, tekaško, kolesarsko in športno aktiven. Povezovalec različnih scen in sfer, poleg omenjenih področij se trenutno veliko ukvarjam s prihodnostjo turizma v mestu.
Kandidiram na Listi kolesarjev in pešcev ker verjamem, da je program liste dober za mesto in ker menim da se moramo kreativni, pozitivni in odprtoglavi posamezniki v mestu povezovati in tudi politično angažirati. Verjamem, da lahko tovrstni angažma pospesi razvoj mesta.”

 

Alenka Štajner, univ. dipl. inž. arhitekture, višja svetovalka na Agenciji za železniški promet

Alenka je strokovnjak za trajnostno, pasivno gradnjo in moderne obnove stavb v skladu s kulturno dediščino. Kot odgovorni projektant je sodelovala pri več kot 20 projektih povezanih s pridobivanjem evropskih sredstev za energetsko sanacijo stavb v občinski lasti, kot so šole, vrtci, bazeni in druge stavbe krajevnih skupnosti, ki so bile uspešno realizirane.
Več kot 15 let je projektirala zahtevne objekte v različnih arhitekturnih birojih v Mariboru in Ljubljani.
Od leta 2017 je zaposlena v Agenciji za železniški promet kot višji svetovalec, kjer se ukvarja s področjem interoperabilnosti evropske železniške infrastrukture v Republiki Sloveniji.

 

Miha Horvat, 42, mag. art., umetniški ustvarjalec, samozaposlen v kulturi

“Sem diplomiran etnolog in kulturni antropolog / mag.umetnosti – samozaposlen v kulturi / intermedijski umetnik / gledališki profesionalec – pravni zastopnik Ustanove Fundacija Sonda – odgovorna oseba GT22 – oče dveh hčera – Mariborčan in zaljubljen. Zakaj kandidiram na Listi kolesarjev in pešcevKer se mi zdi, da je politično angažirano udejstvovanje in delovanje v družbi, skupaj z bojem za ranljive skupine, nujno.”

 

Aphra Tesla, mag. art., umetniška ustvarjalka, samozaposlena v kulturi

“Sem magistra umetnosti, intermedijska umetnica, glasbenica in Mariborčanka.
Zakaj kandidiram na Listi kolesarjev in pešcev? 
Ker si želim manj povoženih mačk, manj zafrustriranih otrok s kolesi ali brez ter več povezanih samosti.

 

Miha Lovše 42, univ. dipl. inž. arhitekture, arhitekt, samozaposlen v kulturi

“Zakaj kandidiram na Listi kolesarjev in pešcev? Ker LKP zajema najširšo možno populacijo, najbolj okoljsko in zdravstveno osveščeno ter seveda trajnostno naravnano sredino. Vsi smo pešči, v precejšnji meri tudi kolesarji. Pa tudi šoferji na dobri poti k trajnostnim oblikam mobilnosti. Za progresivno usmerjen razvoj mesta ne vidim boljše opcije.
Sem arhitekt, kulturnik, nevladnik in oče 2 otrok. Kot arhitekt delam v projektivnem biroju, kot glasbeni producent vodim program Stolpa 3, kot nevladnik pa aktivno sodelujem pri Slovenski zvezi za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo.”

 

Dea Tiara Podbršček, dipl. filozofinja in dipl. anglistka, študentka

“Ker verjamem, da lahko naredimo spremembo na bolje za vse. Saj četudi nismo vsi kolesarji, smo pa vsi pešci in je iz tega izhodišča tudi potrebno začeti delat.”

 

Grega Krajnc, 36, univ. dipl. inž. računalništva in informatike, inženir – razvijalec v NF CSB d.o.o.

Po stroki informatik. Ima izkušnje z razvojem državnih, bančnih in drugih informacijskih sistemov. Po duši je naravoslovec. Vse življenje se zavzema za varovanje okolja in trajnostni razvoj. Predan je kolesu. Uporablja ga vsakodnevno na poti v službo in po drugih opravkih. Z njim je tudi obkrožil Slovenijo. Na Listi kolesarjev in pešcev kandidira, ker verjame, da ima s trajnostno usmeritvijo mesto priložnost za razcvet na vseh področjih. S svojim strokovnim znanjem pa lahko pripomore k izboljšanju informacijske dostopnosti mestne uprave.

 

Laura Pintarič, gimnazijska maturantka, študentka, receptorka v turizmu

 

Peter Irgo, 58, ekonomist, svetovalec

 

Urška Krivograd, univ. dipl. mag. dokum. filma, koordinatorka projektov na Centru za kreativnost

“Sem koordinatorka projektov v Centru za kreativnost ter izvršna producentka letošnjega Mednarodnega festivala dokumentarnega filma DOKUDOC.
Po vrnitvi iz Londona, kjer sem živela 8 let, vsekakor prepoznavam kakovosti, ki jih Maribor ponuja, hkrati pa lahko zaradi razdalje in izkušenj bolj jasno vidim neizkoriščen potencial našega mesta. Med vsakodnevnim kolesarjenjem v službo iz Tezna do središča našega mesta ne opazim zgolj pomanjkljivosti v prometni infrastrukturi, ampak tudi ogromno razvojnega potenciala, ki čaka na prave ljudi, da ga vnovčimo za vse Mariborčane.”

Kandidat za župana Maribora:

  • Josip Rotar

Josip Rotar, zagovornik pravic kolesarjev in strokovnjak na področju trajnostne mobilnosti. Od leta 2009 je predsednik Mariborske kolesarske mreže, kjer vodi projekte razvoja, promocije in osveščanja za kolesarje v prometu. Med leti 2014 in 2017 je bil mestni svetnik Liste kolesarjev in pešcev. Sodeloval je z več kot 20 slovenskimi občinami pri pripravi celostnih prometnih strategij, mobilnostnih konceptov, kolesarskih elaboratov ter pri organizaciji dogodkov in predavanj. Je organizator vsakoletnega zimskega kolesarjenja od Gradca do Maribora z mednarodno udeležbo. Zaposlen je v Javni agenciji RS za železniški promet kot višji svetovalec. Je član programskega sveta študijskih programov prometnega inženirstva na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo UM. Je prejemnik nagrade Javnega sklada RS za razvoj kadrov in štipendije za izjemne dosežke k trajnostnem razvoju družbe.

Kandidatke in kandidati za mestni svet v Ljubljani:

  • Janez Stariha
  • Mojca Kirn
  • Luka Planinšek
  • Mina Pišljar