Maribor – talec politike, ki stavi na prestiž in zunanjo podobo?

Ob napovedanih proračunskih rezih do 40% v kulturnem, socialnem in športnem sektorju se v Listi kolesarjev in pešcev ponovno na glas sprašujemo: Kakšne so pravzaprav prioritete vodstva Mestne občine Maribor?

Tako javne ustanove kot nevladne organizacije, ki v Mariboru izvajajo programe v javnem interesu, so v negotovem položaju. Z navajanjem na stalne proračunske reze in pod vprašanjem izvedbe svojih programov, se sprašujemo, kako usmerjamo javna sredstva in kaj želimo kot mesto doseči?

Pod vodstvom župana Saše Arsenoviča smo pred nadaljevanjem 6. redne seje Mestnega sveta  Mestne občine Maribor postavljeni pred ultimat: ali sprejemamo podražitve storitev, kot so javni prevoz, čistilna naprava in parkirnine, ali pa se bodo sredstva odvzela že odobrenim programom družbenih dejavnosti. V nasprotju s takšno linearno logiko, verjamemo, da bi morale javne politike temeljiti na strategijah, ki jasno določajo prioritete, cilje, vizije in akcijske načrte za posamezna področja.

Za prestiž in zunanjo podobo na račun vsebine in družbenega razvoja

Zato postavljamo vprašanje: kakšne prioritete zastopa občina pri rezanju sredstev na področju družbenih dejavnosti? Zavračamo idejo, da bi tisti, ki z visokokakovostnimi programi oblikujejo mestotvorno tkivo – umetniki, športniki, mladinski delavci in socialno angažirani medgeneracijski centri, bili žrtvovani na račun politike, ki namesto na skupno dobro, stavi na prestiž in zunanjo podobo.

Ob tej priložnosti naslavljamo tudi škandalozno prakso mariborskega župana, ki z eno roko občutno krči podporo najaktivnejšemu delu mariborskega družbenega življenja, medtem ko z drugo roko prireja bankete za ekskluzivno elito, se hvalisa z zasebno peko steakov v kleti (zaprte!) gostilne Trije ribniki, financira potovanja na prižig olimpijske bakle in dodeljuje poslovna sodelovanja tistim, ki so povezani po sorodstvenih ali prijateljskih linijah!

Pred četrkovo sejo Mestnega sveta je pomembno, da se javnost zaveda, da se lahko politične skupine v mestnem svetu, predvsem največje, izognejo žrtvovanju programov športnih, kulturnih, mladinskih in socialnih društev in zavodov.

Če država ne misli pomagati, prodajmo Tri ribnike!

Problem lahko pomagajo reševati tisti, ki so odgovorni tudi za vodenje države, ki mariborski občini ne zagotavlja dovolj finančnih sredstev niti za osnovne zakonske obveznosti, kaj šele za razvojne projekte.

V kolikor je to ta trenutek pretrd oreh, pa smo jim na mizo pripravili še eno izmed rešitev – to je prodaja gostilne pri Treh ribnikih, spodletelo investicijo župana Arsenoviča, ki ni del nobene obstoječe strategije mesta in ne spada med prioritete mesta. Ob tem bomo v mestnem svetu zahtevali javno poimensko glasovanje, ki ga bomo kasneje tudi objavili.

Zavedamo se, da je Maribor na prelomnici – ali bo ostal talec politike, ki stavi na prestiž in zunanjo podobo, ali pa bo usmerjen v skupno dobro in trajnostni razvoj, ki bo koristil vsem prebivalcem. V Listi kolesarjev in pešcev bomo še naprej zagovarjali drugo možnost. Naše delo in naš glas sta namenjena zaščiti interesov in potreb vseh prebivalcev Maribora, ne samo peščice izbranih. Verjamemo, da je Maribor lahko več, kot je danes, in da se lahko izboljša s pravimi, osredotočenimi in pravičnimi političnimi odločitvami.

Pred četrkovo sejo Mestnega sveta vabimo vse mariborske prebivalce, da se nam pridružijo v zahtevi za odgovornost, transparentnost in pravičnost. Vložili bomo vso moč in energijo, da preusmerimo Maribor na pot, ki bo zagotovila kakovostno in pravično življenje za vse.

O spraševanju glede smiselnosti lastništva Treh ribnikov lahko preberete tukaj: https://www.kolesarjiinpesci.si/po-3-neuspelih-poskusih-oddaje-ali-je-lastnistvo-treh-ribnikov-razvojna-prioriteta-maribora/.

 

Foto: MP produkcija in Facebook stran Mestna občina Maribor