Ministrica se bo zavzemala za gradnjo hitre železniške povezave

V tednu dni od zagona državljanske pobude #50minut se je veliko zgodilo. O pobudi so poročali skoraj vsi mediji v državi, hkrati pa se je odzvala tudi ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. Na tiskovni konferenci je povedala, da se bo zavzemala za gradnjo hitre železniške proge med Mariborom in Ljubljano.

Več o tem lahko preberete v spodnjih povezavah:

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/alenka-bratusek-se-bo-zavzemala-za-gradnjo-hitre-zelezniske-proge/492269

https://www.dnevnik.si/1042889279/slovenija/ministrica-se-z-idejo-vzpostavitve-hitre-zeleznice-ze-ukvarja

Prav tako nas zelo veseli odziv na peticijo, ki jo je v 4 dneh od njenega nastanka podpisalo že blizu 1000 ljudi.

Tako je državljanska pobuda #50minut odprla prostor za debato o nujnosti povezovanja med večjimi mesti in regijami v Sloveniji. In nujnih alternativah prevozom po prenapolnjenih avtocestah.

Čeprav se marsikomu ideja zdi utopična, se mi vsi kot družba nikoli ne smemo odreči razpravam o naši skupni prihodnosti. Ta pobuda je šele na začetku in najmanj kar od nje lahko pričakujemo v tej fazi je gradnja široke mreže podpornikov.

Prav javni interes je pri tovrstnih investicijah potrebno postaviti zelo visoko. Kako visoko? Tako, da ga noben minister in nobena vlada ne bo mogla zaobiti.

S pobudo nadaljujemo naprej. Širimo peticijo in hkrati prosimo lokalne skupnosti, da pobudo podprejo. Do sedaj je pobudo podprla Mestna občina Maribor, prav tako pobudo podpira Mestna občina Ljubljana.