Pobuda za kolesarsko stezo na mostu čez Savo pri Sneberju

Ljubljana - Sneberje
Ljubljana – Sneberje

“Mestni občini Ljubljana predlagam izdelavo kolesarske steze na mostu čez Savo pri Sneberju (slika – zemljevid), ki predstavlja najnevarnejši kolesarski odsek na relaciji Domžale – Ljubljana/BTC,” je v svoji novi pobudi napisal Janez Stariha, mestni svetnik Liste kolesarjev in pešcev pri MO Ljubljana.

Domžalska občina je z ljubljansko povezana prek dveh mostov čez Savo v Sneberju. Prvi most je avtocestni, drugi pa prečka hitra cesta brez kolesarske steze. Na tem odseku (Sneberje – Šentjakob) je bil včasih vsaj ozek pločnik, sicer neprimeren za kolesarje, le za peš hojo. Ko se je gradila avtocesta, je bilo zgrajeno križišče (slika), pločnik pa je bil na odseku Sneberje – Sava ukinjen. Zadeva je še bolj nesmiselna, ker je izvoz/uvoz na avtocesto takoj pred in po mostu.

Po drugi strani so alternative za kolesarje daleč stran, zato se lokalni prebivalci praviloma ne odločajo za kolesarjenje proti centru Ljubljane ali proti nakupovalnemu središču BTC.

“Predlagam, da se zariše kolesarsko stezo na obeh straneh hitre ceste ter se poskrbi za varnost s primerno omejitvijo hitrosti motornih vozil.
Obstaja mnogo kolesarjev, ki bi dnevno kolesarili v Ljubljano in nazaj po tej poti, če bi bila varna in udobna zanje,” je še zapisal Stariha.

Ljubljana - Sneberje - pobuda
Ljubljana – Sneberje – pobuda

Pobuda – kolesarska steza na mostu čez Savo pri Sneberju