So tipke na semaforjih diskriminatorne do invalidov in v času Covid-19 predstavljajo tveganje za okužbe?

Vsakomur se je že zgodilo, da je stal na semaforiziranem prehodu za pešce in se zelena luč ni prižgala, dokler ni pritisnil tipke za aktivacijo signala. Nekateri krogi strokovnjakov to rešitev zagovarjajo kot prispevek k večji varnosti, sami pa se že dlje časa sprašujemo, ali ne bi iste stopnje varnosti zagotavljali tudi, če bi se zelena luč za pešce in kolesarje prižigala samodejno. Kar nekaj naših podpornikov nam je že pisalo, da naj poskrbimo za samodejno aktivacijo zelene luči. To vprašanje je postalo še posebej aktualno v času zdravstvene epidemije Covid-19. Zato smo se obrnili na pristojne državne institucije. Prav tako smo preverili nekaj podobnih praks drugod po svetu.

Na 6 različnih nacionalnih institucij smo naslovili vprašanje glede tipk na semaforjih, ki so postavljeni na prehodih za pešce. Prosili smo jih za mnenje ali so tovrstne tipke diskriminatorne do določenih skupin ljudi. Na odgovore še čakamo. Vsebina pisma pa je objavljena v nadaljevanju.

Spoštovani,

Na vas se obračamo za mnenje glede smiselnosti uporabe tipk na semaforjih, ki so postavljeni na prehodih za pešce. Že nekaj časa prejemamo pobude številnih občanov na to temo. V številnih občinah so semaforji na prehodih za pešce urejeni tako, da je za aktivacijo zelene luči potrebno pritisniti tipko. V primeru, da uporabnik tega ne naredi, se zelena luč na semaforju ne prižge, kljub temu, da za vozila istočasno gori rdeča luč. Verjamemo, da so ta ukrep uvedli prometni strokovnjaki z dobrimi nameni, v želji po izboljšanju prometne varnosti, vendar pa v praksi to ne drži.

Ugotovitve v praksi kažejo, da so tovrstne tipke do neke mere diskriminatorne do vseh tistih, ki tipke ne morejo doseči zaradi določenih telesnih okoliščin – invalidnosti. Prav tako pritiskanje tipk na semaforjih predstavlja tveganje za okužbe z virusom SARS-COV-2. Zato prosimo, da se do tega vprašanja opredelite in podate svoje mnenje ali se vam zdi predlog za samodejno preklapljanje semaforjev bolj ustrezna rešitev.

Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav,

Poslano na:

Ministrstvo za zdravje RS
Ministrstvo za infrastrukturo RS
Nacionalni inštitut za javno zdravje
Svet invalidov RS
Direkcija RS za infrastrukturo
Agencija za varnost prometa

Pozitivni primeri praks iz tujine:

Sydney traffic lights automated to combat COVID-19
https://www.governmentnews.com.au/sydney-traffic-lights-automated-to-combat-covid-19/

COVID-19: Traffic signal times, pedestrian crossing signal push button reminder
https://www.saskatoon.ca/news-releases/covid-19-traffic-signal-times-pedestrian-crossing-signalpush-button-reminder

Opinion: Burnaby should automate ‘beg buttons’ like other cities in COVID-19 fight
https://www.burnabynow.com/opinion/blogs/opinion-burnaby-should-automate-beg-buttonslike-other-cities-in-covid-19-fight-1.24123761

Mixed Signals: ‘Beg Buttons’ and the Pandemic
https://mass.streetsblog.org/2020/04/21/mixed-signals-beg-buttons-and-the-pandemic/

COVID-19: City increases automatic walk lights, closes Cranberry Flats
https://thestarphoenix.com/news/local-news/covid-19-city-increases-automatic-walk-lights-closescranberry-flats/

Pedestrian crossing buttons may pose danger in coronavirus battle, top virologist warns
https://www.standard.co.uk/news/uk/coronavirus-pedestrian-crossing-buttons-wanring-topvirologist-a4397951.html