Pobuda za ureditev začasne kolesarske steze na Štajerski cesti v Ljubljani

“Mestni občini Ljubljana predlagam, da del Štajerske ceste od križišča z Zasavsko cesto do krožišča Tomačevo oziroma stadiona Stožice, nameni za kolesarski promet,” je napisal naš ljubljanski mestni svetnik, Janez Stariha v pismu na pristojne občinske uradnike.

Pobuda je nastala v obdobju, ko javni mestni potniški promet še ni deloval, oziroma danes, ko ne deluje optimalno (upoštevajoč omejitve zaradi epidemije). V tem času se je znatno povečalo število kolesarjev, ki dnevno kolesarijo v službo in nazaj. Četrtna skupnost Črnuče šteje nekaj manj kot 12 tisoč občanov. Edina kolesarska pot s Črnuč v središče mesta (del alternativne, makadamske ceste ob obvoznici, je bilo pretekli mesec prekvalificirano v pešpot, po kateri je prepovedan ves promet) poteka po Dunajski cesti čez Savski most, mimo Ježice in Ruskega carja.

Trenutno je ta kolesarska pot zaradi prenove cestišča zaprta – v veljavi je popolna zapora prometa, ki bo predvidoma trajala do konca meseca avgusta. Ker je glavna kolesarska vpadnica v mesto zaprta, mestni potniški promet pa ni ravno najbolj idealna izbira v času epidemije, je za nekaj tisoč dnevnih kolesarskih migrantov iz Črnuč (verjetno pa tudi iz širšega območja, torej iz Trzina in Domžal) edina možnost uporaba avtomobila.

 

 V tujini so nekatera mesta (Bruselj, Beograd, Tirana, Berlin, Bogotá itd) za čas epidemije določene ceste v celoti namenili kolesarjem, ponekod pa del (cca 2 m širine).

 

 

“Predlagam, da se Štajerska cesta začasno preuredi tako, da bo en prometni pas v vsako smer namenjen kolesarjem, najvišja hitrost motornih vozil pa se zaradi varnosti kolesarjev in ostalih udeležencev omeji na 50 km/h. Med kolesarskim pasom in pasom za motorna vozila naj se postavi primerna zaščitna ograja. Predviden strošek takšne začasne, pop up preureditve, po naših ocenah ne bi smela preseči 25.000 eur. Trajnostno mobilnost predstavljajo predvsem kolesarji in pešci, zato jim je potrebno zagotoviti primerne, varne in udobne poti ter obvoze,” je še zapisal Stariha.

 

#Vienna shows how easy it is to create safe #PopupBikelanes.
(video by Hanna Schwarz)