V Mariboru smo dobili okrepitve in postali tretja največja skupina v mestnem svetu

UPDATE (sept. 2020): Po poskusnem obdobju smo se zahvalili Mihi Recku za sodelovanje. Klub svetnikov Liste kolesarjev in pešcev nadaljuje delo v mestnem svetu MOM v zasedbi 2 mesnih svetnic in 2 mestnih svetnikov. Več >>


V Mariboru smo novo sezono po korona krizi začeli zelo spodbudno. Klubu mestnih svetnikov Liste kolesarjev in pešcev, ki je do sedaj štel 3 člane, sta se pridružila še Zdenka Križanič in Miha Recek. Tako je naša skupina v mestnem svetu postala tretja največja skupina. 

Svetniški klub Liste kolesarjev in pešcev je danes pridobil dva nova člana, sicer bivša člana Liste Andreje Fištravca, ki se je po izstopu bivšega župana preimenovala v Klub samostojnih svetnikov. Predsednik liste pa je danes tudi napovedal svojo kandidaturo v Državni svet.

Josip Rotar, predsednik Liste kolesarjev in pešcev, je izpostavil, da so »v dobrem  letu kot klub mestnih svetnikov v Mestni občini Maribor na mestno upravo naslovili več kot  60 vprašanj in pobud, povezanih s konkretnimi problemi in rešitvami za razvoj mesta in prehod v vključujoče trajnostno in kreativno mesto.«

“Kljub nadpovprečni angažiranosti in aktivnosti naših članov odborov, pa so odbori mestnega sveta še vedno velik neizkoriščen potencial za občino,” ostajajo kritični in dodajo, da je edina možna pot transformacije mesta gradnja politike od spodaj navzgor. V teh negotovih časih si še bolj prizadevajo, da bi mestno infrastrukturo in javni potniški promet razvili do te mere, da bi si povprečna družina, ki ima vsaj dva avtomobila, lahko privoščila enega opustiti, so poudarili.

Lista kolesarjev in pešcev - okrepitve - 2020 - mestni svet
Lista kolesarjev in pešcev – okrepitve – 2020 – mestni svet (Foto: MP Produkcija)

»Gradnja politike od spodaj, ki je edina možna pot prave transformacije mesta, se še ni niti prav začela oziroma znašla med prioritetami mestne uprave,« poudarja Rotar.

Dodaja še, da »po dobrem letu mandata še ni realno pričakovati, da se bo Mestna občina Maribor soočila z vsemi perečimi izzivi. Ob  tem smo se znašli v negotovih časih, ko je jasno, da nič več ne bo, kot je bilo pred dvema mesecema. Svet se še ni prav prebudil iz zdravstvene krize.«

Miha Recek je dejal, da njegov prestop ni bil pogojen z ničemer. Povedal je, da ne bo večjih sprememb z njegove strani, saj tudi do sedaj niso bili kot opozicija apriori proti predlogom. Tako sta se s kolegico Zdenko Križanič po treh sestankih odločila, da to izpeljeta. Od župana pričakuje, da bo sedaj bolj prisluhnil njihovim predlogom.

“Še naprej bomo podpirali dobre projekte. Tisti, ki pa bodo slabo predstavljeni in ne bodo imeli za seboj tehtnega premisleka, jih bomo seveda zavrnili,” je dejal Recek.

Zdenka Križanič je prepričana, da je problematična jasna razmejitev med koalicijo in opozicijo. “Opozicija je zato, da koalicijo opozarja,” je razložila. “Vedno sem tako razmišljala. Zelo pomembno je sodelovanje,” je še dodala in izrazila razočaranje nad delovanjem županov, ki se vedno pogovarjajo samo s koalicijo. Pripomnila je, da bi lahko na kak delovni sestanek povabili tudi opozicijo. “Kar bo dobro za Maribor, sem zraven. Kar pa ne bo, pa me ne bo,” je še zaključila svetnica.

Z razširitvijo svetniške skupine je tako Lista kolesarjev in pešcev postala tretja najmočnejša politična skupina v mariborskem mestnem svetu, šteje namreč skupno 5 svetnikov. “To po eni strani govori o krepitvi kolesarskega gibanja, ki je vedno simboliziralo svobodno in pluralno družbo, po drugi strani pa s takšnimi okrepitvami pričakujemo sorazmerno povečanje zadolžitev v okviru koaliciji,” so ob tem dejali v listi.