Povzetek novic

 

Pozdravljeni!

Pošiljamo vam kratek povzetek aktualnih tem iz političnega delovanja Liste kolesarjev in pešcev.


Nevarni prehod čez železniško progo je potrebno čimprej urediti

Skoraj vsak teden v medijih beremo novice o nesrečah vlakov na prehodih čez železniško progo. V Ljubljani se je tokrat ponovila nesreča na prehodu pri stadionu ŽAK, kjer je na prehodu vlak do smrti zbil mladoletnega kolesarja. Naš mestni svetnik Janez Stariha je na problematiko tega prehoda opozarjal že spomladi, ko je bilo objavljeno končno poročilo preiskovalca železniških nesreč, v katerem je bilo izdano tudi priporočilo o zavarovanju omenjenega prehoda.


Semaforji ugasnejo še preden pešci prehodijo polovico prehoda 

Ponovno smo opozorili na problematiko prekratkih intervalov na semaforjih, ki postajajo resničen varnostni problem zlasti za mlajše in starejše udeležence v prometu. Tokrat je problem izpostavil Željko Milovanovič na seji mestnega sveta MO Maribor. Pri tem je pokazal tudi video posnetek, ki nam ga je poslal naš podpornik. V kolikor imate tudi sami kakšen video s podobnim problemom, nam ga pošljite in z veseljem ga bomo objavili.


Kako obravnavati kolesarje v mestnem parku?

V mariborskem mestnem parku je sobivanje kolesarjev in pešcev večinoma dobro urejeno, v kolikor kolesarji vozijo s hitrostjo pešcev in jim priznajo prednost. Včasih pa prihaja tudi do primerov, ko kolesarji s svojo vožnjo ogrožajo pešce. Nedolgo nazaj so mediji poročali o skupini mladih, ki si je na delu mestnega parka uredila progo za spuste s kolesi. Takšno ravnanje je sodeč po medijskih objavah mnoge razburilo. Zato smo na svoji spletni strani naredili anketo, kakšne rešitve bi bile v mestnem parku najbolj smiselne. In ali bi lahko v bolj hribovitem delu za parkom uredili tudi kakšen Bike park za mladino? Večina odgovorov ankete gre v smeri, da bi takšno rešitev podprli. Naše stališče do tega vprašanja je, da je potrebno pri urejanju parka najti kompromis med vsemi uporabniki parka, kjer se nihče ne bo počutil ogrožen, hkrati pa najti primerne površine tudi za mlade.


Sobivanje pešcev in kolesarjev v praksi

Naredili smo pregled različnih pristopov k osveščanju uporabnikov glede sobivanja pešcev in kolesarjev, saj vemo da sta ti dve skupini v mestnem ter tudi naravnem okolju pogosto v konfliktni situaciji.


Od delovne skupine pričakujemo študijo trase

Tudi pri pobudi Za hitro železnico med Mariborom in Ljubljano se je konec oktobra nekaj premaknilo, saj je Ministrstvo za infrastrukturo vzpostavilo delovno skupino. Ob prvem srečanju delovne skupine smo ministrici in medijem poslali svoj pogled ter pričakovanja.


Vabljeni na dogodke

21.11. ob 17:00
Center mobilnosti Maribor – Partizanska cesta 21, Maribor
Predstavitev rezultatov Climathona – koncept kolesarskega omrežja prihodnosti. Vsi, ki ste zamudili priložnost, da bi sodelovali na dogodku Climathon 2019, imate sedaj priložnost, da pridete poslušat in pogledat, kakšne rešitve so razvili udeleženci Climathona, na katerem so bili prisotni tudi predstavniki Liste kolesarjev in pešcev.

3.12. ob 18:00
Dom skupnosti Savsko naselje – Belokranjska ulica 6, Ljubljana
Javna razprava o problematiki javnih prometnih površin v Savskem naselju. Udeleženci razprave se bodo dotaknili trajnostno naravnanega urbanizma v naselju in poskušali pridobiti predloge za boljše rešitve. Soorganizirata svetniški klub Levica v mestnem svetu MOL in Lista kolesarjev in pešcev.

13.12. ob 19:00
Center mobilnosti Maribor – Partizanska cesta 21, Maribor
Bike Party – Ob zaključku leta vabijo vse prijatelje kolesarjenja na srečanje in pogostitev.
Organizira: Ekipa Mariborske kolesarske mreže in prostovoljci pri projektu Kolesarsko mesto

 


Sodelujte in prispevajte

V kolikor se želite tudi sami aktivirati, ste v svojem lokalnem okolju že dalj časa soočeni s kakšno problematiko in imate tudi sami kakšno zanimivo idejo, ki bi lahko bila predstavljena v obliki pobude ali vprašanja na mestnem svetu, nam pišite.