Ne sežigalnici v Ljubljani

V Listi kolesarjev in pešcev smo preteklo zimo opravljali meritve trdih delcev PM 2,5, medtem ko smo kolesarili po Ljubljani.
Rezultati so bili naravnost šokantni: vrednosti sajastih delcev so bile često presežene tudi do desetkrat glede na dovoljene vrednosti.
V takšno okolje umeščati sežigalnico odpadkov, je popolnoma neprimerno. Sežigalnica bo neposredno prizadela 70 tisoč ljudi.
Toksikolog dr. Brvar iz UKC Ljubljana trdi, da so izpusti sežigalnice rakotvorni. Torej imamo 70 tisoč kandidatov za raka.
Odločen NE sežigalnici.
Ljubljanska občina je predstavila zamisel o gradnji sežigalnice, s katero bi, kot menijo, trajno rešili vprašanje nereciklabilnih mešanih odpadkov in dosegli umik premoga. Da sežigalnica ni rešitev, so medtem prepričani v več strankah in iniciativah.
https://www.rtvslo.si/okolje/ljubljanska-obcina-v-sezigalnici-vidi-resitev-nasprotniki-gradnje-pa-poglabljanje-tezav-z-odpadki/633369
“Lani pozimi smo s kolesarjenjem po mestu merili osebnost trdnih delcev PM 2,5. Ugotovitve so bile naravnost šokantne, večino dni pozimi so bile vrednosti teh delcev prežene tudi do desetkrat.”
– Janez Stariha