Proti upravljanju mesta po zakonu ulice: Izstop iz koalicije mariborskega župana Arsenoviča

Foto: MP Produkcija

Danes smo javnosti sporočili, da se mestni svetnici in mestna svetnika Liste kolesarjev in pešcev po incidentu mariborskega župana Saše Arsenoviča več ne vidimo v koaliciji pod njegovim vodstvom, saj ni sprejel odgovornosti in se umaknil s položaja, kot smo od njega pričakovali.

Razvoj novega in sodobnega Maribora se ne sme izvajati po zakonu ulice. Ta način mora postati bivši Maribor.

Objavljamo celotno izjavo za javnost, ki smo jo danes podali novinarjem:

Mestni svetnici in svetnika Liste kolesarjev in pešcev obsojamo nasilno ravnanje župana in njegovo samovoljno vzpostavljanje reda po ulicah Maribora.

Kot koalicijski partnerji smo ob novici o županovem incidentu bili šokirani in smo tudi sami zahtevali pojasnila. Pričakovali smo njegov odstop, saj verjamemo, da je to del politične kulture, ki bi jo v Sloveniji morali graditi prav v tovrstnih primerih.

Namesto odstopa smo od župana lahko slišali, kako se cinično sprašuje, kam gre družba, ki tolerira nesramne, predrzne in neukročene otroke. Za nas je takšen odnos nepojmljiv. Kako se lahko pripadnik privilegirane srednje generacije, ki to mesto vodi, na takšen način zgraža nad osnovnošolsko mladino? To je znak, da je njegovo dojemanje družbenih trendov, v času po dveh letih zaprtih šol in družbenega zastoja povsem zgrešeno. Nahajamo se v prelomnih časih, ko globalne razmere poglabljajo družbene neenakosti in nasprotja ter vodijo v čedalje večje konflikte. Tako ne mine dan, da ne bi v medijih prebrali poročila iz črne kronike o nasilju v družini, o nasilju na javnih mestih, nasilju nad uslužbenci, ki opravljajo svoje delo, nasilju nad ženskami, nasilju nad otroci, nasilju nad starejšimi in nasilju nad šibkejšimi.

Zato je za javne osebnosti, med katere izvoljeni predstavniki in predstavnice sodimo, še posebej pomembno, da smo zgled pri vzpostavljanju demokratičnih standardov in krepitvi politične kulture.

Mestna politika mora samovoljne županove redarske akcije obsoditi tudi zato, ker bi z molčanjem legitimirali tovrstno jemanje pravice v svoje roke tako s strani posameznikov kot formalnih ali neformalnih skupin. Kdor tega ne obsodi zdaj in pogleda vstran je soodgovoren za vzpostavljanje zakona ulice.

Lista kolesarjev in pešcev z današnjim dnem izstopa iz koalicije župana Saše Arsenoviča. Verjamemo, da smo bili korekten in hkrati tudi načelen koalicijski partner. Veseli smo za vse dobre rezultate in projekte, pri katerih smo sodelovali.

Še naprej bomo sledili svojemu programu, da prispevamo k temu, da bo Maribor postal sodobno, razvito in strpno mesto.

Tjaša Gojkovič

Zdenka Križanič

Željko Milovanović

Josip Rotar