Zagon sistema izposoje koles MBajk v Mariboru

Foto: MBajk

Z velikim veseljem in zadovoljstvom sporočamo, da je v Mariboru končno zaživel sistem izposoje koles MBajk. S tem se je izpolnila ena od pomembnih točk našega programa, ki smo jo na sejah mestnega sveta omenjali že v mandatu 2014-2018.

V sistem, ki bo deoval 24 ur na dan vse dni v letu, bo vključenih 21 postaj z 210 kolesi, ki so razporejene po širšem središču mesta. Kolesa so namenjena izposoji za posamezno vožnjo in ne za večurno ali celodnevno izposojo. Uporabniki si lahko kolo izposodijo na katerikoli postaji in ga prav tako na katerikoli postaji vrnejo. Uporabniki koles lahko izposojo opravijo preko terminala na postaji ali preko mobilne aplikacije Mbajk.

Interes za registracijo je velik, saj je že pred zagonom sistema bilo registriranih 500 uporabnikov. Uporabniki storitve ob letni registraciji plačajo 3 evre, ki se štejejo kot dobropis, nato pa si kolesa za posamezne vožnje izposojajo brazplačno.

Sistem MBajk so zasnovali v družbi JCDecaux, ki je eden od vodilnih ponudnikov samopostrežne izposoje koles na svetu. V Sloveniji je nosilec omenjenega sistema podjetje Europlakat, ki je v Ljubljani izposojo koles zagnal že pred 10 leti, pod imenom BicikeLJ.