Hitro železnico MB-LJ spet omenjajo na ministrstvu

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je na družbenem omrežju Facebook objavil zapis, v katerem razkriva, da bodo na ministrstvu še letos podali pobudo za umeščanje hitre železniške povezave Maribor-Ljubljana-Koper. “Iz Maribora v Ljubljano bomo lahko prišli v 55 minutah,” napoveduje Vrtovec.

S tem se je minister vsebinsko navezal na pobudo #50minut, ki smo jo v letu 2019 podali v Listi kolesarjev in pešcev, da bi se med dvema največjima mestoma v državi vzpostavila hitra železniška povezava, ki bi potovalne čase potniških vlakov v eni smeri zmanjšala na manj kot 1 uro. Pobudo so takrat s posebnim pismom podpore podprli v 6 mestnih občinah (Celje, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Ptuj in Velenje). Prav tako se je pod peticijo podpisalo nekaj manj kot 2000 posameznikov.

Več o tej temi preberite:

Hitra železnica med Mariborom in Ljubljano bi pomenila razcvet za celotno Slovenijo

Pobudo hitre železnice podprlo 6 mestnih občin

Od delovne skupine pričakujemo pripravo študije trase hitre železnice

Peticija ZA hitro železnico med Mariborom in Ljubljano

 

Vrtovec

Železniška infrastruktura v Sloveniji

V Listi kolesarjev in pešcev budno spremljamo nadaljnje korake pri razvoju načrtov za umestitev hitre železniške povezave v prostor, pri tem pa se sprašujemo na kak način misli minister Vrtovec podati pobudo na ministrstvo, ki ga sam vodi, pri tem, da je pobuda na isto ministrstvo že bila podana v letu 2019.

Kot nadaljnje korake v tej smeri predlagamo naslednje:

  • Nadgradnjo Resolucije o nacionalnem programu razvoja prometa v Republiki Sloveniji za obdobje do leta 2030 (ReNPRP30)

Posodobiti je potrebno predvsem prilogo 2: Železniški promet, kjer je potrebno eksplicitno navesti realcijo Ljubljana – Maribor, z umeščanjem trase, ki bo zaobšla ozko grlo proge ob Savi in bo na relaciji Celje – Ljubljana potekala v obliki tunela.

  • Pripravo Državnega prostorskega načrta

Umeščanje povsem nove trase, ki bo potekala v obliki tunela na relaciji Celje – Ljubljana.

  • Iskanjem potencialnih investitorjev in sredstev iz evropskih skladov