Urša Zgojznik gre z listo Povežimo se na evropske volitve 2019

Predstavniki devetih nevladnih organizacij, strank in list so danes podpisali izjavo o oblikovanju skupne liste za evropske volitve 2019. Lista Povežimo se se bo zavzemala za varstvo okolja, družbeno pravičnost in trajnostni razvoj. Njena nosilka je Urša Zgojznik, predsednica nevladne organizacije Ekologi brez meja, najbolj znane po enem največjih okoljskih projektov pri nas, Očistimo Slovenijo.

Predstavniki Piratske stranke Slovenije, Stranke mladih – zelenih Evrope, ZL – Demokratične stranke dela, Solidarnosti, Društva Odprto Celje, Zavoda Povod, Zavoda UP, Civilne iniciative Ljudska fronta ter Liste kolesarjev in pešcev, so na današnji novinarski konferenci podpisali Izjavo o sodelovanju pri oblikovanju in volilni kampanji liste Povežimo se. Lista bo nastopila na letošnjih volitvah v Evropski parlament, njena nosilka pa bo predsednica društva Ekologi brez meja Urša Zgojznik.

Foto: Katja Sreš

Urša Zgojznik, nosilka liste Povežimo se, je uvodoma predstavila razloge za kandidaturo. Kot je dejala, je letos deseta obletnica njenega okoljevarstvenega aktivizma, deseta obletnica Ekologov brez meja. Poudarila je, da so podnebne spremembe velikanski problem, pred katerim ne smemo mižati. Izpostavila je njeno akcijo Očistimo Slovenijo, ki je nagovorila veliko ljudi. Urša Zgojznik ocenjuje, da je politika na področju okolja zaspala, ljudje pa zagotovo ne.  

Poudarila je tudi, da je zgodba Povežimo se, vključujoča zgodba. Po njenih besedah politika ne sme biti namenjena le elitam, ampak vsem ljudem. Kot je dejala, moramo od izvoljenih vsi zahtevati, naj poslušajo volilce.

Foto: Katja Sreš

Boštjan Tavčar je predstavil osnovne smernice programa liste. Program je sestavljen iz treh glavnih vrednot. Na prvem mestu je zavzemanje za čisto in zdravo okolje, ki ga narekujejo podnebne spremembe, proti katerim bi morali odločno ukrepati. Poseben poudarek programa je namenjen vzpostavljanju solidarne in pravične družbe, kjer bodo imeli delavci zagotovljeno dostojno plačilo, mladi pa ustrezne pogoje za razvoj lastnih potencialov. Tretja točka programa je namenjena razvoju trajnostnega in krožnega gospodarstva, ki bo ustvarjalo kakovostna delovna mesta, vlagalo v raziskave in razvoj ter izkoristilo ves potencial informacijskih tehnologij

Udeležence je s pomočjo videonagovora pozdravil tudi letošnji glavni kandidat na evropskih volitvah za Evropske Zelene Bas Eickhout. Kot je dejal, je Uršina kandidatura odlična novica. Evropski parlament bi resnično rabil takega človeka. V parlamentu lahko prispeva svoje bogato zunanje o okoljskih temah, ravnanju z odpadki in zavrženo hrano. Pri teh stvareh je v Sloveniji številka ena.

Hkrati je dejal, da je Urša povezovalka. Jasno je, da bodo letošnje volitve zaznamovali populisti. Zato je najpomembnejše, da v evropski parlament dobimo ljudi, ki so zmožni povezovati različne skupine. Le tako lahko zgradimo zeleno, progresivno Evropo.

Zato Evropski Zeleni podpirajo Uršo in listo “Povežimo se”.