Obsojamo napad na Ukrajino

ukrajina

 

Obsojamo napad ruske vojske na samostojno in neodvisno državo Ukrajino.

Prebivalkam in prebivalcem Ukrajine želimo čimprejšen mir in svobodo. Prebivalkam in prebivalcem Rusije pa čimprejšnjo osvoboditev od politične elite na čelu s Putinom, ki je njihovo državo pognala v najsramotnejšo epizodo v njeni zgodovini.

Netenje vojne v osrčju Evrope vzbuja globoko skrb. Mednarodno pravo je bilo grobo kršeno, kar nas lahko privede v obdobje nenehnih nemirov. Hkrati se zavedamo, da se z novo vojno povsem na novo zarisujejo tudi podobe nadaljnje politične in gospodarske podobe sveta. V tem smislu se bo morala evropska ter navsezadnje tudi slovenska zunanja, obrambna, energetska ter še marsikatera druga politika postaviti na drugačnih temeljih. Zato bodo naša mesta v prihodnosti morala poiskati druge vire energije, ki ne bodo temeljili na odvisnosti od ruskega uvoza. V zadnjih mesecih pred rusko invazijo smo bili priča nenadzorovani rasti cen energentov, ki se še vedno niso polegle. S svojim denarjem smo preko plačevanja za drag plin, plačevali za krepitev ruskih vojaških sposobnosti. Te strateške napake v prihodnosti ne smemo več ponoviti. Zato verjamemo, da je za nas ključna na energetska neodvisnost in pomoč med državami, ki so v naši neposredni bližini.    

Menimo, da bi morala biti današnja civilizacija na dovolj visokem nivoju, da bi lahko vse morebitne konflikte rešili po mirni – diplomatski poti. V Listi kolesarjev in pešcev zato obsojamo nezaslišano dejanje ruskih oblasti.